JAG O MIN PASSION FÖR GAMLA LAKAN MED SPETS

Jag har gjort en del Tradera-fynd den senaste tiden. Jag är så förtjust i gamla örngott och lakan med spets, som är virkad eller knypplad. Tänk vilket oerhört arbete det ligger bakom!

 

Jag gillar att använda många textiler i sovrummet. Det kan aldrig bli för mycket. Överlakan kan även användas som underlakan, och spetsen kan då bli snygg att ha hängandes ovanför sängkappan

 
 
 
 

JAG OCH MINA 14!!! O.P. I-NAGELLACK

 

Om man kan vara förälskad/kär i saker så är jag förälskad i nagellack. Idag städade jag toaletten, och på en hylla där inne står alla mina nagellack. Sammanlagt har jag 38 stycken… och ingen har låst in mig ännu…

 

Jag använder nästan alltid nagellack och jag har dem oxå som prydnad, så när mina gäster skall besöka toaletten, så möts de av alla mina nagellack. En del väninnor som kommit med omålade naglar passar på och testar.

 

Det är skillnad på nagellack och nagellack. När det gäller O.P. I så vet man vad man får. Även om de kostar 150 kr styck i butik så finns de att hitta för 100 kr styck hos flera stora nätbutiker.

 

O.P. I - lack sitter minst en vecka! Jag lovar! Åtminstone om man använder O.P.I – liquid sand, som ger en sandig textur. Man får gnugga rejält för att få bort det. Sitter fast – men det är ju det som gör att lacket håller så bra. Dessutom blir naglarna både starkare och mer tåliga/hållbara. Om man använder vanliga O.P. I- lack så kan man använda ett av deras överlack. Det finns ca 400 nagellack att välja mellan så alla kan hitta ”sin färg och färgnyans”. Om du använder ett av deras krakelerande nagellacken så rekommenderar jag att du använder vitt nagellack som bas.

 

Jag har flera märken på mina nagellack: O.P.I, LR, Mavalia, Depend, Nail Colour, Nordic Cap Star Nails, Kicks.  Kicks nagellack är helt värdelösa tycker jag. Det bästa lacket jag testat någonsin är  O.P.I,s lack och på en andra plats kommer det billiga Nordic Cap-lacken som man kan hitta från 10 kronor på tex ICA-Maxi.

 

Tjohej!

 

HETA FÄRSBIFFAR

 
 
 

Har haft väninnor på middag och det blev mitt egna recept – heta färsbiffar.

DENNA RÄTT ÄR FULL MED MÖJLIGHETER. LÄS MINA TIPS EFTER RECEPTET.

Receptet är för 12 pers. OBS jag gör heta färsbiffar efter antalet personer och fryser sedan ner köttfärsröran som blir över (läs ”tips” efter receptet).

INGRIDIENSER:

800 g nötfärs

400 g vitkål

4 morötter

5 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 grön chili

1 burk majs

2 grönsaksbuljonger

1 påse taccomixkrydda

2 gula lökar

4 msk vanlig senap

4 msk soja

(salt, peppar)

2000 g smördeg (om du vill göra Färsbitar av al köttfärsröra)

Ägg, vallmofrön

 

SÅ HÄR GÖR DU

 

Hacka den gula löken och vitlöken.

Strimla vitkål och morötter.

Skär paprikan i små bitar.

Koka upp 3 dl vatten med två buljongtärningar. Låt stå i kastrull.  Fram med stekpannan! Fräs den gula löken och vitlöken i smör så den får färg.  Tillsätt nötfärsen. Salta och peppra försiktigt. När den brynt så tillsätter du taccomixen, buljongvattnet du har i kastrullen samt senapen. Låt puttra 5 minuter.

Ta fram en stor kastrull.

Häll över köttfärsröran. Tillsätt morötterna, vitkålen och paprikan. Tillsätt soya och lite vatten. Låt  småputtra i 5 minuter.

Låt fryst smördeg tina lite (den blir lättare att jobba med då). Gör smördegsbitar som är ca 12x12 cm  och lägg på en plåt (får plats fyra st). Ta en hålslev (så att du inte får med all sky för då blir det kladdigt) och lägg på varje platta. Använd även en platta som tak. Vik ihop kanterna. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med vallmofrön. Vallmofrö birkes (blå) är att föredra

Grädda i 225 grader i 10-15 minuter. Gör det när gästerna kommit. Dessa skall ätas direkt. De blir så tråkiga rent utseendemässigt om de står och kallnar och man ska värma dem.

TIPS 1: Själva röran kan du göra mycket av. Du kan tillsätta ris så får du en matig och billig köttfärsgryta. Du kan även använda nudlar eller ha denna köttfärsblandning till pasta. Röran kan frysas ner utan att den förlorar nämnvärt i smak.

 

TIPS 2: Jag fördrar för enkelhets skull att använda Lantgårdens smördeg a´450 g. Det är 10 plattor i varje, vilket blir 5 färsbitar). Beräkna max 2 bitar per person. En bit är mättande nog när man serverar en grönsallad till. Jag är dock en sådan som hellre gör för mycket än för lite. Mina gäster ska vara mätta när de går från mig. All köttfärsröra som jag fick över har jag fryst ner. Jag spar både tid och pengar samtidigt som jag äter bra mat!  

TIPSTIPS 3: Om du väljer att göra färsbitar av allt så kommer du att få spa (buljong) över. Sila den i en saftduk och använd den till annan rätt du ska laga, eller frys ner. Onödigt att kasta god buljong!

 

 

 

SORBET MED TIMJAN

Ikväll har jag haft några vänner på middag, och denna sorbet blev dessert. Jag åt något liknande hemma hos en kollega för många år sedan. Mycket gott! Räcker till 6 stora portioner (beräknad på deserskålar på 2 dl). Kan även serveras i mindre skålar till 12 personer.
 
INGREDIENSER:
2,5 dl vatten
2, 5 dl socker
2 dl vitt vin 4 dl mineralvatten (Loka eller Ramlösa)
1 -2 lime
2 rågade msk klippt timjan
 
SÅ HÄR GÖR DU:
Koka vatten och socker (=sockerlag) och timjan. Låt stå i kastrull och dra tills det svalnar. Använd en saftsil till att sila bort timjan. Tillsätt vinet, mineralvattnet och saften av lime i sockerlaget. Häll vätskan i en bred form och ställ i frysen (alt. direkt i portionsformar). Rör om då om då. sorbeten är klar efter ca 4 timmar. Det går fortare om du gör den i en större form och sedan häller upp dem i serveringsglasen. Du kan dekorera (för syns skull) med rivet skal av citrusfrukt, färskt myntablad, viol eller timjankvist. Serveras direkt ”ur frysen”. (kan tillagas i glassmaskin)
 
 
 
RSS 2.0